Previous ES TOC View on GitHub PDF EN CS ES PL SK Next ES

Instructions for translators

  1. Open this file on GitHub server. If you see https://um.mendelu.cz/... in URL, click View on GitHub to open this file on github.com.
  2. If you see this file on GitHub server, you can edit the content of the file. Open the file in an editor. You can use simple editor (pres e on GitHub). However, an advanced VS Code editor (press . on GitHub) is better, since it provides preview how the Markdown code renders. Alternatively press pencil for simple editor or press triangle next to the pencil to get access to VS Code described as github.dev.
  3. Fix the keywords in the preamble.
  4. Depending on which language version you want to use as a source for your translation, delete either English or Czech version below.
  5. Translate to your language. Keep Markdown marking and math notation. If you use a tool to get first version of the translation, make sure that the markup is preserved.
  6. In VS Code you can open the preview in another window by pressing Ctrl+V and K. Keep the preview open as you work, or close using a mouse.
  7. Instead of saving, you have to commit and push the changes to the repository. Fill the Message under Source control (describe your changes, such as “Polish translation started”) and then press Commit&Push.
  8. Make sure that your changes appear in the commit history. In rare cases (if you work with simultaneously with someone else) you have to download /Pull/ and merge his and yours changes. Usualy Sync (Pull & Push) should work.
  9. When you finish the translation, change is_finished: False in header to is_finished: True.

Instrukce pro překladatele

  1. Otevřete tento soubor na serveru GitHub. Pokud máte soubor otevřen na https://um.mendelu.cz/..., otevřete jej na serveru github.com.
  2. Pokud tento soubor vidíte na serveru GitHub, můžete obsah souboru upravit. Otevřete soubor v editoru. Můžete použít jednoduchý editor (stiskněte e na GitHubu). Lepší je však pokročilý editor VS Code (stikněte . na GitHubu), protože poskytuje náhled, jak se kód Markdown interpretuje. Případně stiskněte tužku pro jednoduchý editor nebo stiskněte trojúhelníček vedle tužky, abyste získali přístup k editoru VS Code popsaný jako github.dev.
  3. Opravte klíčová slova v preambuli.
  4. V závislosti na tom, kterou jazykovou verzi chcete použít jako zdrojový kód pro svůj překladu, odstraňte níže uvedenou anglickou nebo českou verzi.
  5. Přeložte do svého jazyka. Ponechte značení Markdown a matematický zápis. Pokud použijete nástroj typu DeepL pro získání první verze překladu, ujistěte se, že zápis matematických výrazů byl zachován.
  6. Ve VS Code můžete náhled otevřít v jiném okně stisknutím Ctrl+V. a K. Během práce nechte náhled otevřený nebo jej zavřete pomocí myši.
  7. Místo uložení musíte změny zaregistrovat a odeslat do úložiště. Vyplňte zprávu v poli Zpráva (popište své změny, např. “Zahájen překlad do polštiny”) a poté stiskněte tlačítko Commit&Push.
  8. Ujistěte se, že se vaše změny objeví v historii revizí. Ve výjimečných případech (pokud pracujete současně s někým jiným) musíte stáhnout /Pull/ a sloučit jeho a vaše změny. Obvykle by synchronizace (Pull & Push) měla fungovat.
  9. Po dokončení překladu změňte is_finished: False v záhlaví na is_finished: True.

Czech source

Sušení rajčat

Keywords: the first keyword, another keyword, ... etc

Sušení je považováno za jeden z nejstarších a zároveň z nejzdravějších způsobů dlouhodobého uchovávání potravin, který prodlouží jejich trvanlivost až na jeden rok. Je to způsob, jak uchovat chuť, vůni i barvu potravin. Výhodou je také, že usušené potraviny zabírají o hodně méně místa.

Jedná se o jednu z nejběžněji používaných konzervačních metod jak v domácnostech, tak ve zpracovatelském průmyslu. V domácnostech se ovoce, zelenina nebo houby suší volně na slunci, v troubě nebo v sušičce. Komerční sušení ovoce pak probíhá ve specializovaných sušárnách.

Při sušení je důležité, aby každý kus byl vystaven stálému proudění teplého vzduchu, čímž se odpařuje voda a klesá vlhkost. Vlhkost by měla klesnout na maximálně \(30\,\%\). Při této vlhkosti je zabráněno množení mikroorganizmů a plísní bez ohledu na obalový materiál a teplotu skladování.

Zadání

Jedním z typických druhů zeleniny, který se suší jsou rajčata. Ta někteří milovníci italské kuchyně považují za malý červený zázrak. Z hlediska sušení přitom rajčata patří mezi nejnáročnější, jelikož jsou tvořena z \(94\,\%\) vodou.

Všechna procenta v následujících úlohách jsou hmotnostní, tedy číselně představují počet gramů složky ve \(100\,\text{g}\) hmoty.

Úloha 1. Jestliže dojde v jednom kilogramu čerstvých rajčat po sušení k úbytku vody o jeden procentní bod, kolik gramů budou rajčata vážit? Pro zajímavost zkuste výsledek nejprve odhadnout.

Řešení. Jeden kilogram čerstvých rajčat je dle zadání tvořen \(940\,\text{g}\) vody a \(60\,\text{g}\) zbylých látek (tzv. sušiny). Po usušení na podíl vody \(93\,\%\) označme neznámou hmotnost rajčat \(x\) (v gramech). Protože sušina v rajčatech zůstává, váží v nich nyní voda \(x-60\,\text{g}\), tedy \[ \frac{x-60}{x} = \frac{93}{100}, \] jelikož podíl hmotnosti vody a celkové hmotnosti musí být právě \(93/100\). Řešením této rovnice je hmotnost rajčat \[x=\frac{6000}{7}\doteq 857{,}14\,\text{g}.\]

Úloha 2. Určete předpis a definiční obor funkce, která při sušení jednoho kilogramu čerstvých rajčat popisuje závislost aktuální hmotnosti rajčat na procentuálním podílu vody v nich obsažené. Načrtněte graf této funkce.

Řešení. Ze zadání víme, že nezávislá proměnná (označíme si ji jako obvykle \(x\)) je procentuálním podílem vody v rajčatech a závislá proměnná (označíme \(y\)) je aktuální hmotností rajčat (v gramech). Tedy platí \[ \frac{y-60}{y}=\frac{x}{100}. \tag{1} \] Odtud vyjádřením \(y\) dostáváme předpis hledané funkce \(f\): \[ f\colon y= -\frac{6000}{x-100}. \]

Definičním oborem této funkce je uzavřený interval \(\left\langle 0; 94 \right\rangle\), kde krajní hodnoty odpovídají rajčatům zcela zbaveným vody a čerstvým rajčatům s \(94\,\%\) obsahem vody. Graf funkce \(f\) leží na hyperbole, která je posunutým grafem funkce \(f_0\colon y = -\frac{6000}{x}\) o 100 jednotek ve směru kladné poloosy \(x\).

Figura 1. Graf funkce f

Úloha 3. Jak se předpis funkce z předchozí úlohy změní, budeme-li sušit obecně \(m\) gramů čerstvých rajčat?

Řešení. Vycházíme ze vztahu \((1)\) v řešení 2. úlohy, kde nahradíme číslo \(60\) (tj. hmotnost sušiny v gramech) obecným vyjádřením \(\frac{6}{100}m\), neboť sušina tvoří \(6\,\%\) hmotnosti čerstvých rajčat. Vyjádřením proměnné \(y\) pak dostáváme předpis funkce \(g\) (s parametrem \(m\)) jako

\[ g\colon y = -\frac{6m}{x-100}. \tag{2} \]

Úloha 4. Z kolika kilogramů čerstvých rajčat připravíme

  1. jeden kilogram sušených rajčat s \(10\%\) obsahem vody;
  2. \(500\,\text{g}\) sušených rajčat s \(20\%\) obsahem vody;
  3. \(250\,\text{g}\) sušených rajčat s \(40\%\) obsahem vody?

Řešení. Odkážeme-li se na funkci \(g\) z řešení 3. úlohy, ptáme se, pro které \(m\) prochází graf funkce \(g\) bodem o souřadnicích \([10;1000]\) (v případě a), resp. bodem se souřadnicemi \([20;500]\) (v případě b), resp. bodem \([40;250]\) (v případě c).

Postupným dosazením souřadnic tří zmíněných bodů za \(x\) a \(y\) v předpisu \((2)\) a vyřešením získaných lineárních rovnic dostáváme kořeny \(m_1=15\,000\), \(m_2=\frac{20\,000}{3}\) a \(m_3=2500\). Výsledky tedy jsou \(15\,\text{kg}\) (pro případ a), \(\frac{20}{3}\doteq 6{,}67\,\text{kg}\) (pro případ b) a \(2{,}5\,\text{kg}\) (pro případ c).

Literatura

English source

Dried Tomatoes

Keywords: the first keyword, another keyword, ... etc

Drying is one of the oldest and healthiest methods of long-term food preservation, extending the shelf life of food for up to a year. It is a way to preserve the taste, smell and color of food. Another advantage is that dried foods take up much less space.

It is one of the most commonly used preservation methods both in households and in the processing industry. In households, fruits, vegetables or mushrooms are dried freely in the sun, in an oven, or in a dehydrator. Commercial drying of fruit then takes place in specialized dehydrators.

When drying, it is important that each piece is exposed to a constant flow of warm air, which evaporates the water and lowers the humidity. The humidity should drop to a maximum of \(30\%\). At this humidity, the growth of microorganisms and mold is prevented, regardless of the packaging material and the storage temperature.

Assignment

Tomatoes are one of the typical vegetables that are dried. Some lovers of Italian cuisine consider them a little red miracle. In terms of drying, tomatoes are among the most demanding because they consist of \(94\%\) water.

All percentages in the following exercises are expressing mass fractions, i.e. they numerically represent the number of grams of the component in \(100\,\text{g}\) of mass.

Exercise 1. If a kilogram of fresh tomatoes loses one percentage point of water after drying, how many grams will the tomatoes weigh? Just for fun, try guessing the answer first.

Solution. One kilogram of fresh tomatoes is made up of \(940\,\text{g}\) of water and \(60\,\text{g}\) of residual substances (called dry matter). After drying to a water content of \(93\%\), let us denote the unknown mass of the tomato as \(x\) (in grams). Since the dry matter remains in the tomato, the water in the tomato now weighs \(x-60\,\text{g}\), i.e. \[ \frac{x-60}{x} = \frac{93}{100}, \] since the ratio of the weight of the water to the total weight must be exactly \(93/100\). The solution to this equation is the mass of the tomatoes \[x=\frac{6000}{7}\doteq 857{.}14\,\text{g}.\]

Exercise 2. Determine the formula and the domain of a function that describes the relationship between the actual weight of the tomatoes and the percentage of water contained in them during the drying of one kilogram of fresh tomatoes. Sketch the graph of this function.

Solution. We know from the assignment that the independent variable (denoted as usual by \(x\)) is the percentage of water in the tomatoes, and the dependent variable (denoted by \(y\)) is the actual weight of the tomatoes (in grams). Thus \[ \frac{y-60}{y}=\frac{x}{100}. \tag{1} \] From here, by expressing \(y\), we get the formula for the desired function \(f\): \[ f\colon y= -\frac{6000}{x-100}. \]

The domain of this function is the closed interval \(\left\langle 0; 94 \right\rangle\), where boundary values ​​correspond to tomatoes completely dehydrated and fresh tomatoes with a water content of \(94\%\). The graph of the function \(f\) lies on a hyperbola, which is a shifted graph of the function \(f_0\colon y = -\frac{6000}{x}\) by 100 units in the direction of the positive semi-axis \(x\).

Figura 2. Graph of the function f

Exercise 3. In general, how does the formula of the function from the previous exercise change if we dry \(m\) grams of fresh tomatoes?

Solution. Let us begin with equation \((1)\) in the solution of Exercise 2, where we replace the number \(60\) (i.e. the weight of the dry matter in grams) by the general expression \(\frac{6}{100}m\), because the dry matter makes up \(6\%\) of the weight of fresh tomatoes. By expressing the variable \(y\), we get the formula of the function \(g\) (with parameter \(m\)) as

\[ g\colon y = -\frac{6m}{x-100}. \tag{2} \]

Exercise 4. How many kilograms of fresh tomatoes are needed to make

  1. one kilogram of dried tomatoes with a water content of \(10\%\);
  2. \(500\,\text{g}\) of dried tomatoes with \(20\%\) water content;
  3. \(250\,\text{g}\) of dried tomatoes with \(40\%\) water content?

Solution. If we refer to the function \(g\) from the solution of Exercise 3, we ask for which \(m\) the graph of the function \(g\) passes through a point with coordinates \([10;1000]\) (in case a), or through a point with coordinates \([20;500]\) (in case b), or through point \([40;250]\) (in case c).

By successively substituting the coordinates of those three points for \(x\) and \(y\) into equation \((2)\) and solving the resulting linear equations, we obtain the roots \(m_1=15\,000\), \(m_2=\frac{20\,000}{3}\) and \(m_3=2500\). The results are therefore \(15\,\text{kg}\) (for case a), \(\frac{20}{3}\doteq 6{.}67\,\text{kg}\) (for case b) and \(2{.}5\,\text{kg}\) (for case c).

Literature